Gemi İnşaatı Programı olarak Cemre Tersanesine Teknik Gezimizi Gerçekleştirdik
Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümüne bağlı Gemi İnşaatı Programı birinci ve ikinci sınıf öğrencilerine yönelik 22 Aralık 2023 tarihinde alanımızın ilgili tesislerini sahada görmek ve teknik bilgi edinebilmek amacıyla yapılan teknik gezimiz başarıyla yapılmıştır.
Tersane gezimiz 28 öğrenci ve 2 öğretim elemanımız ile gerçekleşmiştir. Saat 10:30 da Cemre Tersanesinin 2.yerleşkesine ana kapıdan giriş gerçekleşmiştir. Tersanenin İnsan Kaynakları Sorumlusu Kübra hanımın eşliğinde giriş kapısında iş güvenliği amaçlı baret ve yelekler giyerek sahaya giriş yaptık. İlk olarak toplantı salonunda iş güvenliği eğitimi ve sahada yapılması gereken ve yapılmaması gereken davranışlar konusunda eğitim aldık. Daha sonra firmanın tanıtım videosunu izledik.
Cemre-2 yerleşkesinde tekniker olan Onur Can Bey bize işlem sırasını takip ederek gemi yapım basamaklarını göstererek anlattı. Sahada aynı anda 6 adet geminin inşa edildiğini ve bu gemilerin ortalama uzunluklarının 100metre civarında olduğunu belirtti. Gemi inşa ağır metal sanayi olduğundan 500 ton gibi yükleri kaldıran devasa vinçlerin bulunduğu, metali sürekli kesen ve sürekli kaynak ile birleştiren CNC makinelerin olduğunu, büyük metallerin nasıl büküldüğünü ve bunların sıkı iş güvenliği kontrolü altında yapıldığını gördük. Saha ziyaretimiz süresince insan kaynaklarından ve iş güvenliği personelleri sürekli bize eşlik ettiler. Saha içinde hareketimizi iş güvenlik uzmanları telsizle koordine ederek yürüme anımızı, nerede durup anlatılanları dinleyeceğimizi anlık belirleyip bize yol gösterdiler. Bu ağır işlerin yapıldığı bir tersanede olabilecek en güvenli ziyareti gerçekleştirmiş olduk.
Daha sonra Cemre Tersanesinin 1. Yerleşkesine geçerek bize öğle yemeği ikramında bulundular. Yemek Sonrasında Cemre Tersanesinin 1. Yerleşkesinin saha ziyareti gerçekleşti. Burada Gemi İnşa Mühendisi ve firmanın Proje Donatım Mühendisi Cem Aydın beyin ve Bartın üniversitemiz mezunlarımızdan Tekniker Enes Gündüz’ün anlatımıyla sahayı gezdik.
Tersane gezimiz boyunca 6 öğrencimiz bu tersanede, önceden hazırladıkları staj sözleşmelerini yetkililere imzalatarak staj yerlerini ayarlamış oldular.
Yüksekokulumuz Sanayi danışman kurulu Gemi İnşaatı programı üyesi ve aynı zamanda Gemi Mühendisleri Odası Bartın Temsilci olan Sayın Hüseyin Çoban’ın girişim ve destekleri sonucunda Türkiye Gemi Mühendisleri Odası öğrencilerimiz tersane gezisini güvenli yapabilmeleri için gönderdiği baretler için Türkiye Gemi Mühendisleri Odasına ve Bartın Temsilcisi Hüseyin Çoban’a teşekkür ediyoruz