image/svg+xml
image/svg+xml

Gemi İnşaatı Programı



Bölüm Hakkında
Denizciliğimiz ve buna bağlı olarak tersane işletmeciliğindeki gelişmelere paralel olarak, gemi inşaatı sektöründe de yetişmiş insanlara daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Gemi yapım sektörünün dünya piyasasına daha çok açılması ve hızla yükselmeye başlaması, özel siparişlerin zamanında teslim edilememesine ve ara elaman ihtiyacının kalifiye olmayan düz işçilerden giderilmeye çalışılmasına neden olmuştur. Sektörde, yeterli eğitimli personel temin edilememesi ve yaşanan yoğun iş temposunun getirdiği diğer olumsuzluklara bağlı olarak gerçekleşen iş kazalarının, eğitimli personel sayısının artmasıyla azalacağı bir gerçektir.
Bilgi ve teknoloji çağının en temel unsuru, bilgili ve eğitimli insan gücüdür. Ayrıca, nitelikli ara eleman sayısının yetersizliği, işçi ücretlerinde yükselmelere sebep olmuş, bunun sonucunda da son yıllarda ara eleman ihtiyacı artış göstermiştir.
Gemi İnşaatı Teknikerlerinin çalışma alanları, özellikle Batı Karadeniz, Tuzla, Yalova, Bodrum ve Antalya gibi denizcilik sektörünün gelişmiş olduğu bölgelerdir ve bu bölgelerde bulunan devlete veya özel sektöre ait tersane ve gemi tasarım büroları, mekanik atölyeleri ile liman ve liman işletmelerinde Gemi İnşaatı Programı Teknikeri olarak tercih edilme olasılıkları ve iş bulma potansiyelleri yüksek olmakla birlikte, ilgili bölüm mezunları dikey geçiş sınavıyla fakültelerin ilgili bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.


Bölüm Amacı
Gemi inşaatı programının amacı; her türlü gemi ve yat tasarımında, sorumlu tasarım mühendisinin verdiği görevleri yerine getiren ve yine her türlü gemi ve yat imalatında, sorumlu mühendis ile usta başları arasındaki iletişimi sağlayan  ara eleman yetiştirmektir.


Bölüm Hedefi
Gemi inşaatı programının hedefi, gemi inşaatı tasarım ve üretim bilgileriyle donatılmış, karşılaştığı sorunlara farklı açılardan yaklaşıp çözüm getirebilen,bağımsız düşünme ve analiz yapma yeteniğine sahip  mezunlar vermektir.


Kabul Şartları
Meslek liselerinin, Meslek liselerinin Deniz Araçları Yapımı, Gemi İnşaatı ve Gemi Yapımı alanından mezun olanlar “Gemi İnşaatı Teknikeri” önlisans programına başvurabilirler.
Meslek liselerinin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun olanlar öSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-1“ puanı almaları gerekir.


Mezuniyet Koşulları
Ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 120 kredi almış ve 2.00/4 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.


Alınacak Derece
Öğrencilerimiz "Gemi İnşaatı Teknikeri" ünvanıyla mezun olurlar.


Üst Kademeye Geçiş
Öğrencilerimiz mezun olduklarında Dikey Geçiş Sınavına girerek aşağıdaki lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler: İmalat Mühendisliği Makine Mühendisliği Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Gemi ve Yat Tasarımı


İstihdam Olanakları
Gemi İnşaatı Teknikeri ünvanıyla mezun olan öğrencilerimiz aşağıdaki alanlarda iş bulma imkanına sahiptirler. *Yeni gemi inşaatı yapan tersaneler, *Tadilat ve onarım ağırlıklı hizmet veren tersaneler, *Yat imalatı ve tasarımı yapan atölyeler, *Gemi tasarımı yapan firmalar, *Gemi İnşa sektörüyle ilgili yan sanayi kuruluşları.


Sınav Değerlendirme
Sınavlar,dersi veren öğretim elemanı tarafından hazırlanan cevap kağıdına göre değerlendirilmektedir.


Bölüm Başkanı ve Bölüm Bologna Koordinatörü
Öğretim Görevlisi Necati YILDIZ


Kazanılan Derece ve Düzeyi
Gemi İnşaatı Teknikeri


Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar
Gemi İnşaatı Teknikeri olabilmek için öğrencilerin öğretim planında yer alan zorunlu derslerin ve seçtikleri seçmeli derslerin tümünü alıp başarılı olmaları ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 ağırlıklı genel not ortalamasıyla tamamlamak ve endüstriye dayalı 40 işgünlük stajını tamamlayıp kabul edilmiş olması gerekmektedir. Ön Lisans Derecesi almak için öğrencilerin 120 AKTS kredisini tamamlamaları gereklidir.


Öğretim Metodları
Sunum, Yazılı Anlatım, Uygulama